Estudis recents ens diuen que tres de cada quatre empreses no tenen un correcte assegurament de la garantia de pèrdua de beneficis (PB) i el percentatge d’empreses que han desaparegut després de patir un gran sinistre per no tenir la cobertura de PB és altíssim.

A més a més, aquesta garantia sembla que és percebuda només com una garantia opcional de millora de la pòlissa sense que hi hagi la consciència, per part dels empresaris, que el risc que cobreix sigui cap amenaça i, per tant, és una garantia molt subestimada.

Per si tot això fos poc, els nostres companys pèrits ens indiquen que en la gran majoria de sinistres en què intervenen la suma assegurada de la PB està mal calculada i també és insuficient el termini assegurat cobert.

La pèrdua de beneficis és, amb tota seguretat, la garantia més complexa de calcular i la que ens pot donar més maldecaps i crear més confusions en la interpretació dels seus conceptes. Molts dels problemes venen pels malentesos entre l’argot que s’empra en l’àmbit comptable i l’argot assegurador. Saber diferenciar i calcular correctament el que és el benefici net assegurable del benefici net comptable o l’històric concepte del benefici brut davant del marge brut són alguns dels errors habituals, com també ho és, com hem dit, el càlcul del període temporal assegurat.

És per tot això que des de la Comissió de Formació i Reciclatge es va organitzar una sessió per aprendre a calcular de manera correcta i pràctica el capital assegurat i esvair tots els dubtes que tinguem al voltant d’aquesta garantia, a més a més de prendre consciència de la rellevància que té en cas de sinistre.

Aquesta jornada, en format híbrid i amb 122 assistents, va tenir lloc el 20 de juliol a la nostra seu col·legial i comptà com a ponent amb Josep Sarrion, perit d’assegurances, comissari d’avaries i perit judicial.