Hi ha riscos que percebem fàcilment i en som conscients, podem prendre mesures per intentar evitar-los i, a més, podem traslladar-los a una asseguradora perquè en cas que es produeixin, ens rescabalin de les pèrdues. Molt més perillosos són els riscos que no percebem, els que ni tan sols ens adonem que existeixen, ja que no actuem per prevenir-los i encara menys per assegurar-los, són les amenaces invisibles del segle XXI que han arribat per quedar-se, són els ciberatacs.

Prendre consciència que existeixen aquests riscos és el primer pas que cal fer a les pimes, la majoria de les quals gairebé els desconeixen o creuen que són amenaces només per a les grans empreses, quan justament és al contrari. L’objectiu preferit dels hackers són les petites i mitjanes empreses, precisament perquè la majoria no estan ben protegides i són una presa molt més fàcil. També hi ha la creença que un ciberatac no deixa de ser com una mena de virus, que com a molt ens bloquejarà els sistemes informàtics un parell de dies, quan en realitat les conseqüències solen ser molt més greus: extorsió, xantatge, amenaces… Com a mostra només us cal una dada: el 60 % de les petites i mitjanes empreses que han sofert atacs informàtics s’han vist obligades a tancar!

Així, el dijous 23 de gener vam dur a terme un jornada amb dues parts, la primera amb un dels millors especialistes en l’àmbit de tot l’Estat, Bruno Pérez -perit judicial, informàtic forense i expert en ciberseguretat- que ens va posar al dia de la realitat actual de les ciberamenaces, i en la segona part vam abordar amb Elsa Aleu -Senior Specialties Underwriter de Zurich Seguros- com protegir-nos d’aquests riscos des del punt de vista assegurador analitzant garanties i cobertures.