Ara fa quinze anys que va entrar en vigor la Llei de responsabilitat mediambiental 26/2007. Qualsevol activitat econòmica implica, amb major o menor mesura, un cert risc mediambiental inherent. Per això, és de capital importància que totes les empreses coneguin el risc que generen per tal de minimitzar-lo, eliminar-lo, poder assegurar els possibles danys que causin i també per estalviar-se les sancions.

Malgrat que la llei té quinze anys de vigència, establia uns marcs temporals per exigir la implantació de les mesures previstes així com les obligacions de constitució d’una garantia financera i la realització de l’anàlisi de risc mediambiental preceptiu previ. Per a algunes activitats aquests terminis han vençut darrerament, el 2019 i el 2021, i d’altres, com els sectors de cria d’aus o de porcs, ho faran enguany, concretament aquest pròxim mes d’octubre.

És per això que vam creure oportú repassar les obligacions derivades d’aquesta llei, conèixer els sectors i activitats empresarials afectats que han de constituir la garantia financera, així com revisar totes les garanties asseguradores que tenim a l’abast en les pòlisses de responsabilitat mediambiental i responsabilitat civil per contaminació accidental. També analitzar les infraccions i sancions previstes per l’incompliment dels preceptes i repassar uns quants exemples pràctics de diferents tipologies de sinistres mediambientals.

Després de més de 2 anys d’actes de formació en streaming, ens vam retrobar presencialment a la nostra seu. Així, el 16 de juny vàrem dur a terme una jornada sobre responsabilitat mediambiental on vam comptar com a ponents amb Savina Macià, responsable Ram Responsabilitat Mediambiental, i Javier Royo, subscriptor especialista Riscos Mediambientals, ambdós de Zurich Insurance PLC.