Arran de la crisi financera i hipotecària del 2008 les autoritats monetàries, per activar l’economia, van anar abaixant els tipus d’interès fins arribar al 0 %, alguns valors de deute públic van oferir rendibilitats negatives i els productes d’estalvi i jubilació van quedar gairebé orfes de cap atractiu.

L’increment dels preus iniciat el 2021 i la crisi energètica i de matèries primeres esperonada per la guerra d’Ucraïna ha donat la volta a la truita i en pocs mesos la inflació s’ha posat al 10 %. Allò que valia 100 fa un any, ara en val 110. Fa pocs dies, per controlar aquest desgavell dels preus, el BCE ha tornat a apujar el tipus d’interès fins al 2 % i sens dubte s’albiren més puges en els pròxims mesos.

Totes aquestes puges també es reflectiran en el rendiment dels diferents productes d’estalvi asseguradors que guanyaran atractiu, alhora i de manera paradoxal, els estalvis dels nostres clients que estan dipositats en plans de pensions de renda fixa estan donant i donaran pèrdues.

Amb aquest escenari vam preparar una sessió de formació que va tenir lloc el 24 de novembre on va intervenir-hi com a ponent Gabriel Funes, director d’estalvi i inversió a Howden Iberia Correduría de Seguros y Reaseguros i membre del claustre de professors del Curs Nivell 1 del nostre Col·legi, on vam traure l’entrellat de les variacions dels tipus d’interès i el seu impacte sobre els productes d’estalvi i jubilació, fent un esforç per preveure el futur que ens espera i saber quins consells hem de donar als nostres clients.